Utorak, 25. jun 2024.

Naše Sunce je baš kao i sve druge zvezde i nije neobično zbog svojih magnetnih polova čiji se ciklus menja na svakih 11 godina, tvrde naučnici.

Izveštaj koji je objavljen u žurnalu „Science“ otkriva da li je zvezda našeg solarnog sistema ciklična kao i druge susedne zvezde.

“Razjasnili smo osnovni mehanizam koji određuje dužinu ovih ciklusa, što nam pomaže da razumemo sam ciklus na duži period“, kaže autor Antoan Strugarek, istraživač na Univerzitetu u Montrealu.

Projekti održive mobilnosti

Jedan od ciljeva novog bečkog Plana urbanističkog razvoja grada STEP 2025 usvojenog 2015. godine jeste smanjenje automobilskog saobraćaja. Do 2025. godine će 80 odsto svojih dnevnih potreba završavati javnim prevozom, odnosno biciklima ili pešice. Udeo motorizovanog individualnog saobraćaja bi sa sadašnjih 28 bio smanjen na 20 odsto.

Koliko su usoešne mere koje Grad Beč sistemski sprovodi, pokazuje i činjenica da se po broju kilometara koje pređu javnim gradskim prevozom, biciklima ili pešice nalaze na prvom mjestu u Austriji.

U glavnom gradu Austrije novogodišnje jelke koje su odslužile svoje se termički obrađuju a od njih stvara struja i toplotna energija. Prošle godine je oko 700 tona tj. 160.000 jelki ostavljeno na sabirnim mestima. Proizvedena energija (više od 1.700 MWh) bila je dovoljna da se 975 domaćinstava jedan mesec snabde strujom i 2.280 domaćinstava sa toplotnom energijom.

Ako je verovati zagovornicima, jedna jedina vetroelektrana na moru opskrbila bi ceo svet električnom strujom. Najpodesnije mesto za to ogromno potrojenje jeste severni deo Atlantskog okeana. Takvo predviđanje proističe iz studije objavljene u časopisu „Izveštaji Nacionalne akdemije nauka”.

Svečanom akademijom Mašinski fakultet u Beogradu i Katedra za vaduhoplovstvo MF proslavili su osam decenija od kada je 1937. godine počela redovna nastava na Vazduhoplovnoj grupi, tadašnjeg, Tehničkog fakulteta. Uoči akademije, ispred Aerotehničkog instituta MF, svečano je otkriven školski-borbeni avion „Jastreb“ J-21, poklon Ministarstva odbrane RS i Muzeja vazduhoplovstva.

Osam decenija duga tradicija obavezuje sadašnje, kao i buduće generacije, da rade na daljem razvoju i unapređenju vazduhoplovnog inženjerstva u Srbiji i ne dozvole da ono zamre, istakao je pozdravljajući brojne goste, prof. dr Časlav Mitrović, šef Katedre za vazduhoplovstvo.

Prema istraživanju koje je sproveo Institut za primenjenu sistemsku analizu (IIASA), sa povećavanjem temeprature, biljke ispuštaju gasove koji potpomažu formiranje oblaka i hlađenje atmosfere.

Nova studija, koja je objavljena u časopisu Nature Geoscience, identifikuje negativnu povratnu petlju pri kojoj povišene temperature dovode do povećane koncentracije prirodnih aerosolova, koji svojim prisustvom u atmosferi proizvode efekat hlađenja.

Govor slike

Budućnost je u akumulaciji energije i njenom skladištenju bez gubitaka
Sve je više distribucija energije sa tačkama za dopunu, odnosno autonomno snabdevanje energijom
Praksa zahteva istovremeno korišćenje što više različitih energetskih izvora
Problem sa baterijama kada završe svoj vek
Stalna potraga za novim, ekonomičnijim energetskim izvorima je preokupacija stotina naučnika, stručnjaka, ali i amatera i zanesenjaka