Utorak, 25. jun 2024.

„Vi ste svetski šampioni! Osvojili ste zlatnu medalju u trci brodova za prevoz teškog tereta na jedinom svetskom takmičenju studenata brodogradnje i na tome vam od sveg srca čestitam“ , poručio je dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, prof. Radivoje Mitrović, članovima studentskog tima „Confluence Belgrade“ čestitajući im na uspehu koji su postigli na „Hydrocontest“ takmičenju u Francuskoj.

ŽIVOTNA SREDINA

Zapadni Balkan je poslednji predeo Evrope gde termoelektrane ne samo opstaju, već se grade i nove. Tome je u Berlinu posvećena jedna diskusija. Uz spaljivanje uglja, kažu učesnici, ne mogu se ostvariti klimatski ciljevi.

Kompanija Elisio (Elicio) završila je izgradnju novog vetroparka Alibunar snage 42 megavata, sa 21 turbinom, koji će energijom vetra snabdevati 38.000 domaćinstava, a svečanosti je prisustvovao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar Antić je simbolično otvorio vetropak zajedno sa decom koja su držala u ruci male vetrenjače.

Tim studenata Mašinskog fakulteta, koji zajedno sa kolegama sa Arhitektonskog, Elektrotehničkog, Građevinskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta radi na projektu pustinjske održive kuće – Twist Box, učestvovao je na radionici međunarodnog multidisciplinarnog takmičenja Solar Decathlon Middle East u Dubaiju.

Projekat pustinjske samoodržive kuće koju su osmislili studenti iz Srbije, našao se u finalu najprestižnijeg svetskog arhitektonskog takmičenja Solar Decathlon Middle East. Na ovom takmičenju, koje će se održati u novembru u Dubaiju, učestvuje 21 tim iz 15 zemalja. Projekat je započet pre dve godine pod rukovodstvom mentora i studenata sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a ubrzo su im se priključile i kolege sa Mašinskog, Elektrotehničkog i Tehnološko-metalurškog fakulteta

DOBITNIK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO ZA 2018. GODINU, PROF. DR MIHAILO MURAVLJOV, DIPL. GRAĐ. INŽ.

Povodom 15 godina od osnivanja, Inženjerska komora Srbije svečano je obeležila “Dan Inženjerske komore Srbije“, 14. juna 2018. godine u Legatu Petra Lubarde u Beogradu.

Najveća globalna akcija za zaštitu prirode “Sat za našu planetu” održaće se u subotu 24. marta, kada će simbolično isključivanje svetla na sat vremena, od 20:30 do 21:30, ukazati na neophodnost očuvanju planete.
Protekle decenije, WWF je kroz “Sat za našu planetu” doprineo vidljivosti teme klimatskih promena i njihovih posledica. Od ove godine, pod sloganom “Poveži se sa planetom”, akcija je usmerena i na termin biodiverziteta odnosno biološke raznovrsnosti, kako bi se upozorilo na njegovo ubrzano smanjenje širom sveta.