Utorak, 25. jun 2024.

Rumunska državna nuklearna elektrana „Nuklearelektrika“ saopštila je da se njen reaktor automatski isključio sa električnog napajanja pošto je došlo do kvara u električnom sistemu.

Nakon usvajanja od strane kabineta Vlade, na svečanoj ceremoniji potpisan je komercijalni sporazum projekta o termocentrali „Kosova e Re“, između Vlade Republike Kosovo i kompanije „Contour Global“.

U ime Vlade Kosova, sporazum je potpisao premijer Ranuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) i ministar za ekonomski razvoj, Valjdrin Luka (Valdrin Lluka); dok je u ime kompanije „Contour Global“, sporazum potpisao predsednik kompanije Džozef Brandt (Joseph Brandt).

U severnom delu glavnog grada Švedske početak godine bio je u znaku i početka funkcionisanja prve linije sa dva mini busa bez vozača. Doduše, vozač se nalazi u busu, ali je tu samo kao dodatna sigurnost za putnike.

Kako je objavila jedna od najvećih svetskih naftnih kompanija PDVSA iz Venecuele, a prenosi Sputnjik, u istraživanje i eksploataciju nafte biće uključen i ruski "Rosnjeft".

Venecuelanska naftna kompanija „Petroleos de Venecuela SA“ (PDVSA) i „Rosnjeft“ zaključili su ugovor o proizvodnji nafte, Karakas je ruskoj kompaniji dao odobrenje za istraživanje i eksploataciju gasnih nalazišta u priobalnom području.

Probna deonica autoputa sa solarnim panelima, duga hiljadu metara, otvorena je u Kini.

Kako javlja kineska agencija Ksinhua,solarni paneli su postavljeni ispod puta koji okružuje grad Đinan na istoku Kine, a sama površina puta je providna kako bi sunčeva svetlost mogla da dopre do panela.

Građani Crne Gore će od 1. januara plaćati šest odsto skuplje struju odlučila Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), a vest prenose tamošnji mediji.
Praktično, na računu to povećanje za domaćinstva i male kupce će biti 2,7 odsto, tvrde iz crnogorske energetske kompanije.

To znači da će sadašnja cena kilovat sata porasti sa prosečnih 3,799 centi na 4,027 centi. Ovo je osnovna cena energije u koju nisu uračunate druge naknade i koja čini 45 odsto mesečnog računa.