Subota, 20. jul 2024.

Građani Crne Gore će od 1. januara plaćati šest odsto skuplje struju odlučila Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), a vest prenose tamošnji mediji.
Praktično, na računu to povećanje za domaćinstva i male kupce će biti 2,7 odsto, tvrde iz crnogorske energetske kompanije.

To znači da će sadašnja cena kilovat sata porasti sa prosečnih 3,799 centi na 4,027 centi. Ovo je osnovna cena energije u koju nisu uračunate druge naknade i koja čini 45 odsto mesečnog računa.

Da li će računi, zaista, biti uvećani za 2,7 odsto znaće se tek u drugoj polovini januara kada Vlada treba da donese novu Uredbu o naknadama za obnovljive izvore energije, koje su sastavni deo računa.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) ograničila je rast osnovne cene energije za 2018. i 2019. na maksimalnih šest odsto bez obzira na cenovne "udare" sa budimpeštanske berze.

Iz EPCG tvrde da kod redovne platiše neće značajnije osetiti rast cene zato što će EPCG popust za sva domaćinstva koja redovno izmiruju obaveze povećati sa sadašnjih 10 na 13 odsto.

EPCG je, takođe, odlučila da tokom januara 2018. uključi sve redovne platiše u "zlatni tim" i on će, kako tvrde, "iznositi oko 180 hiljada domaćinstava koja će ostvarivati popust od 13 odsto na aktivnu energiju i na koje neće uticati najavljeni rast cena energije".

Elektroprivreda prvi put uvodi popust od tri odsto za sve "velike potrošače" (preduzeća, institucije, ustanove ...) koji redovno izmiruju svoje obveze, isključujući direktne kupce.