Subota, 20. jul 2024.

Nakon usvajanja od strane kabineta Vlade, na svečanoj ceremoniji potpisan je komercijalni sporazum projekta o termocentrali „Kosova e Re“, između Vlade Republike Kosovo i kompanije „Contour Global“.

U ime Vlade Kosova, sporazum je potpisao premijer Ranuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) i ministar za ekonomski razvoj, Valjdrin Luka (Valdrin Lluka); dok je u ime kompanije „Contour Global“, sporazum potpisao predsednik kompanije Džozef Brandt (Joseph Brandt).

Premijer Haradinaj je ovom prilikom pozdravio prisutne i rekao da je ovo jedna od najvećih investicija u Republici Kosovo nakon rata, a koja će direktno uticati na ekonomski razvoj i ekonomsku održivost zemlje.

O važnosti sporazuma su govorili i predsednik Republike Kosovo, Hašim Tači (Hashim Thaçi), predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji (Kadri Veseli), ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Greg Delavi (Greg Delawie) i predsednik kompanije „Contour Global“, Džozef Brandt (Joseph Brandt).

zgradnja te termoelektrane, u krugu postojeće dve u Obiliću, počeće 2018. godine, a trebalo bi da bude u funkciji do 2023. godine. Imaće jedan blok snage 500 megavata, omogućiće centralno grejanje za gradove Priština, Obilić, Glogovac i Kosovo Polje. Vrednost svih ugovora je oko milijardu dolara.

Kancelarija premijera Kosova