Subota, 20. jul 2024.

Poštovana Predsednice Vlade,
Obraćamo vam se u ime Inicijative Digitalna Srbija, čija je misija da stvori okruženje u kome će tehnološke kompanije u Srbiji postati regionalni i globalni lideri i time dovesti do rasta svih privrednih grana, otvaranja novih radnih mesta, kao i do većeg kvaliteta života za sve građane Srbije.
Inicijativa Digitalna Srbija ima za cilj da gradi i ojača sve delove uspešnog digitalnog i visoko-tehnološkog inovacionog ekosistema. Tržište rada i obrazovani stručnjaci su neizostavan deo tog ekosistema ali i jedan od najvećih problema. Kompanije u Srbiji, kako visoko tehnološke tako i one u tradicionalnijim sektorima, se svakodnevno suočavaju sa nedostatkom IT stručnjaka, što direktno ugrožava konkurentnost naše privrede. Četvrta industrijska revolucija, zasnovana na informacionim tehnologijama, je u svetu u punom zamahu, dok u Srbiji tek počinje. Naše kompanije su dokazale da mogu da trče rame uz rame sa evropskim i svetskim kompanijama ali im za ovu trku sve više nedostaju trkači.

Fakultetski obrazovani stručnjaci su strateški potencijal Srbije, neophodni za ekonomski rast. Srbija se može pohvaliti velikim brojem mladih ljudi koji obiluju talentima, bilo oni za strane jezike, bilo za umetnička zanimanja bilo za prirodne i tehničke oblasti. Orijentisanost naših mladih ka prirodnim naukama se ogleda u mnogobrojnim uspesima na svetskim takmičenjima i naučnim olimpijadama. Potreban je mali korak da sve ove talente i dostignuća kroz pravi pristup visokoškolskom obrazovanju pretvorimo u preko potrebnu bazu stručnjaka svih profila, od inženjera računarstva i programiranja do umetnika koji vladaju digitalnim alatima.
Današnje potrebe privrede za IT stručnjacima su daleko veće od kapaciteta naših visokoškolskih ustanova. Godišnje naši tehnički fakulteti obrazuju manje od 2.000 diplomaca u oblasti informacionih tehnologija što je nedovoljno za privredu koja bi mogla odmah da zaposli mnogostruko više IT stručnjaka, čak i do 30.000. Povrh toga, u Srbiji ne postoje visokoškolske specijalizovane ustanove za školovanje najtraženijih profila, kao što su inženjeri računarstva i informatike. Zemlje u okruženju, poput Slovenije i Makedonije, su još pre 10 i više godina uvidele da jedino kroz specijalizovano školovanje inženjera računarstva i informatike na svojim državnim univerzitetima mogu da unaprede konkurentnost i izvozni kapacitet svojih privreda.
Kako je jedan od glavnih ciljeva Vlade stvaranje okruženja koje će pomoći privredni rast, želimo da zajedno radimo na tome da izvoz IT sektora ne samo dostigne 1,5 milijardu evra u 2020. već da ta cifra bude premašena. Želimo da pomognemo da kompanije u svim privrednim granama prigrle koristi od informacionih tehnologija i postanu lideri i van granica naše zemlje. Privredi je stoga neophodna Vaša pomoć u rešavanju prioritetnih problema: stvaranje uslova za fakultetsko obrazovanje dovoljnog broja IT stručnjaka. Potrebne su visokoškolske ustanove i fakulteti koji će razumeti potrebe privrede i brzo se prilagoditi industrijskim trendovima u svetu i kod nas. Potrebni su fakulteti koji će stvoriti dovoljan broj IT i digitalnih stručnjaka, računarskih inženjera i diplomaca raznih profila koji će imati najsavremenija znanja i veštine.
Rešenje ovog problema vidimo u jačanju kapaciteta visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika. Inicijativa Digitalna Srbija razume da su kapaciteti postojećih ustanova da stvore neophodan broj IT stručnjaka nedovoljni, usled ograničenih fizičkih resursa i infrastrukture, nedostatka finansiranja i ograničenih kvota za upis studenata. Vlada bi trebalo da razmotri upis mnogo većeg broja studenata na IT i računarska usmerenja ali i da stvori bolje uslove za njihovo obrazovanje kao i za naučni rad.
Današnja investicija Republike Srbije u infrastrukturu, nastavni kadar i studente može već kroz pet godina utrostručiti vrednost izvoza IT sektora, sa procenjenih 800 miliona evra na preko dve milijarde. Povrh toga, uz prosečna primanja zaposlenih u IT sektoru koja su tri do četiri puta veća od republičkog proseka, današnja investicija u stvaranje diplomaca u IT sektoru će imati nekoliko neposrednih rezultata: od povećanja proseka plata i životnog standarda u Srbiji do zadržavanja mladih u zemlji.
Ove investicije mogu Srbiju da ne samo približe razvijenim državama već i pozicioniraju kao jednog od lidera na globalnom tržištu. U prilog tome govori i podatak da je trenutni rast našeg IT sektora (koji obuhvata i softversko inženjerstvo) značajno veći od globalnih trendova rasta softverskog inženjerstva koji je procenjen na 12.4% godišnje u narednih pet godina.
Inicijativa Digitalna Srbija je spremna da, iz perspektive tehnološki orijentisanih privrednih sektora, pruži svoj doprinos u stvaranju objedinjenog digitalnog i visoko-tehnološkog ekosistema. Takav ekosistem će činiti desetostruko veći broj IT stručnjaka, računarskih inženjera, diplomaca sa tehničkih fakulteta i digitalnih eksperata koji će voditi Srbiju u trci za ekonomski napredak.
S poštovanjem,
Članovi Inicijative Digitalna Srbija


Inicijativa Digitalna Srbija
Inicijativu Digitalna Srbija (DSI) su osnovale kompanije Infostud, Microsoft Development Centre Srbija, Nordeus, Ringier Axel Springer, Startit, Seven Bridges, Telekom Srbije, Telenor i PricewaterhouseCoopers. Svi osnivači ulažu svoje resurse, motivisanost svojih lidera i njihovu mrežu kontakata kako bi vodili zajedničku nacionalnu inicijativu.