Nedelja, 10. decembar 2023.

Hrvatska kompanija IoT Net Adria je potpisala ekskluzivni ugovor sa kompanijom Sigfox, vodećim globalnim servisom za povezivanje internet stvari (IOT – Internet of things) i najavila pokretanje prve nacionalne mreže IoT-a u Hrvatskoj. Kako prenose hrvatski mediji, za manje od dve godine IoT Net Adria će izgraditi mrežu baznih stanica, koja će pokrivati 96 odsto teritorije, čime se stvaraju osnove za podsticaj hrvatskih IT preduzeća, integratore sistema, start-up preduzeća, ali i pojedinaca da se uključe u razvoj implementacija koje se temelje na Sigfox tehnologiji.

„Internet stvari predstavljaju narednu fazu razvoja tehnologije. IoT Net Adria je nosilac jedinstvene poslovne mogućnosti, posebno za inovativne timove koji žele da ponude svoje proizvode i rešenja na globalnom nivou. Prihvatili smo izazov i hrabro koračamo prema budućnosti kako bismo aktivno sudelovali u njenom stvaranju”, izjavio je Bruno Crnički, suosnivač i izvršni direktor Kompanije IoT Net Adria.
Niskoenergetska širokopojasna bežična tehnologija kompanije Sigfox smanjuje troškove i količinu energije potrebnu za sigurno povezivanje stvari u oblaku. Umesto da koristi postojeće tehnologije, Sigfox primenjuje jedinstveni pristup. Kompanija pokreće prvu globalnu IoT mrežu za kontrolu milijardi objekata, prenos podataka bez potrebe za uspostavljanjem ili održavanjem mrežnih sistema. Ova revolucionarna promena, kojom se značajno smanjuju potrošnja energije i troškovi, biće pokretač IoT-a na masovnom tržištu.
„Hrvatska ima velik broj kvalifikovanih i obrazovanih inženjera i start-up preduzeća, ali i to nije dovoljno da podstakne ljude da ostanu i osiguraju svoju budućnost u ovoj zemlji. Želimo od Hrvatske da napravimo regionalnog lidera u smislu brzog usvajanja IoT-a i stvaranja uzbudljivih novih aplikacija i uređaja. Od danas imamo mogućnost korišćenja globalnog eko sastava operatera i Sigfox partnera kako bismo predstavljali i izvozili lokalna rešenja za IoT”, ističe Bruno Crnički.
IoT Net Adria je preduzeće koje su osnovali iskusni hrvatski stručnjaci za IT i telekomunikacije i oni rešavaju stvarne poslovne izazove za veliki broj klijenata iz sektora kao što su proizvodnja, poljoprivreda, zdravstvo, saobraćaj, bankarstvo, osiguranje, zaštita okoline ili nude inovativna rešenja za pametne gradove.
„Uzbuđeni smo zbog prilike za pokretanje prve nacionalne IoT mreže u Hrvatskoj i postavljanje temelja za masovno uvođenje IoT-a u Hrvatskoj, a potom i u regionu. Dosad smo stekli vrlo dobra iskustva na našem tržištu za IoT i podstakli značajan entuzijazam za Sigfoxovu tehnologiju. Naša je vizija da postanemo važan deo IoT-a i tehnologija budućnosti za bolje, brže i kvalitetnije povezivanje uređaja i olakšavanje naših života”, rekao je Silvio Galić, suosnivač i finansijski direktor Kompanije IoT Net Adria.