Nedelja, 10. decembar 2023.

Svečanom akademijom „Izvrsnost sada i u svemu“, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, obeležio je 69 godina postojanja i 144 godine visokog obrazovanja u oblasti mašinstva u Srbiji.

Pozdravljajući brojne goste, Dekan MF Radivoje Mitrović je istakao da Mašinski fakultet proslavlja dva, za njegov razvoj, važna datuma – 1948.god. kada se MF izvojio iz Tehničke velike škole i osamostalio, i 1873. god., kada je, kako je naveo, u duhu tadašnje modernizacije visokoškolskog obrazovanja uveden novi predmet – Mehanika i nauka o mašinama.

„Iduće godine slavimo velike jubiljeje- 70 godina samostalnog rada i 145 godina visokoškolske nastave iz oblasti mašinstva. Kretanja na globalnom planu nameću potrebu da ponovo blisko sarađujemo sa bratskim Elektrotehničkim, i svim ostalim fakultetima Beogradskog univerziteta, koji je, što s ponosom ističem, na prstižnoj Šangajskoj listi rangiran među 300 najboljih univerziteta u svetu. Ta saradnja je upravo ono što nas čini ovako uspešnim u visokom obrazovanju, jer jedni od drugih učimo, stalno se nadopunjavamo i zajednički razvijamo“, naglasio je prof. Mitrović.

N. Popović: Grandiozni resurs inženjerskih znanja

Čestitajući zaposlenima i studentima Dan Fakulteta, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, inače nekadašnji student MF, rekao je da se sa zadovoljstvom seća vremena kada je, sredinom 80-tih godina prošlog veka, na katedri za proizvodno mašinstvo slušao predmete sa „čudnim nazivima“ poput Proizvodne kibernetike, Kompjuterski integrisanih sistema, Industrijskih robora, Kompjuterske grafike…

Tada smo prvi put slušali i o veštačkoj inteligenciji, što nam se činilo kao daleka budućnost, koju možda, za svog života, nećemo dostići, ali danas je to vrlo aktuelna tema, o kojoj, kao ministar, svakodnevno razgovaram sa kolgama iz EU, SAD, Rusije i Kine, naglasio je Popović.

Ova avangardnost, nastavio je, nije bila samo odlika katedre za proizvodno mašinstvo. Ceo MF tada je bio vodeća obrazovna i istraživačko-razvojna institucija tadašnje Jugoslavije i celog Balkana. Danas, sa svojih 24 katedri i usumerenja MF je grandiozni resurs inženjerstva i inženjerskih znanja Srbije i cele jugoistočne Evrope, bez kojeg je nezamisliv uspešan razvoj privrede Srbije i bez kojeg industrijalizacija i koncept Industrija 4.0 nije moguća, zaključio je ministar Popović.

A. Antić: Nemerljiv doprinos razvoju energetike

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da sa velikim poštovanjem stoji pred ljudima koji su dali nemerljiv doprinos razvoju Srbije u , kako je naveo, veoma teškim, izazovnim vremenima. Mašinski fakultet i mašinska struka, naglasio je, dala je ogroman doprinos razvoju svih velikih projekata u Srbiji.

Mogu slobodno da kažem – da nije bilo mašinskih inženjera, Mašinskog fakulteta, teško da bismo razvili projekte kao što su Đerdap, TENT u Obrenovcu, Kostolac, Kolubara i sve ono što i danas predstavlja ključni, kapitalni element elektroenergetskog sistema naše zemlje, rekao je Antić.

Naglasivši da nova energetska politika Srbije mora biti zasnovana na novim tehnologijama i tehnološkom iskoraku kao odgovoru na izazove koji, kada je reč o uspostavljanju energetske efikasnosti, očekuju našu zemlju, on je izrazio uverenje da će sinergijom i zajedničkim radom, kao i do sada, i ti izazovi biti uspešno rešeni. Prvi koraci u tom pravcu su već napravljeni, a ja sam veoma ponosan što je upravo na Mašinskom fakultetu uspostavljen Centar za obuku energetskih menadžera, zaključio je ministar Antić.

G.Trivan: Računamo na domaću nauku i domaću pamet

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, do nedavno na funkciji gradskog sekretara za tu oblast, podsetio je da su profesori i istraživači Mašinskog fakulteta u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Grada Beograda uspešno realizovali jedan od najvećih projekata u Evropi u oblasti upravljanja komunalnim otpadom. Projekat je dobio pohvale predstavnika Svetske banke i drugih evropskih organizacija, koji su istakli da u Evropi ne postoji tako dobro osmišljen projekat u toj oblasti, istakao je ministar Trivan.

Napominjući da Srbiju u naredniom periodu očekuju važni projekti u oblasti zaštite životne sredine, on je rekao da Ministarstvo, kojim rukovodi, ozbiljno računa na domaću nauku i istraživače. Već naredne godine, Ministarstvo će biti u prilici da iz svog budžeta izdvoji sredstva za finansiranje niza projekata koji su Srbiji neophodni, naglasio je Trivan, uputivši posebne četitke prof. dr Aleksandru Jovoviću.

V. Popović: Izvrsnost i relevatnost, tradicija i budućnost

Obrazovanje inženjera je ono čemu svi u Srbiji treba da težimo, rekao je državni sekretar u Ministarstvu prosvete,nauke i tehnološkog razvoja, dr Vladimir Popović. Prema njegovim rečima inženjersko zanimanje je zanimanje budućnosti i zato je je neophodno da studijski programi prate savremeni tehnološki razvoj u svetu. S tim u vezi, nastavio je, kada govorimo o Mašinskom fakultetu, treba naglasiti da su izvrsnost i relevatnost za naše društvo njgove dve glavne odrednice u kojima sa još nekoliko institucija prednjači u odnosu na druge fakultete.

S druge strane, druge dve ključne reči su ponos i tradicija, a uveren sam da i reč budućnost na najbolji način odslikava ono što će Mašinski fakultet dati svojoj državi i svom univerzitetu, naglasio je Popović.

G. Vesić: MF prisutan i u projektima glavnog grada

Gradski menadžer Goran Vesić, koji je primio Zahvalnicu Mašinskog fakulteta, naglasio je da su veze grada Beograda i Mašinskog fakulteta neraskidive, te da je taj fakultet svakodnevno prisutan u projektima glavnog grada.
Hvala vam i na doprinosu koji ste dali i za razvoj Naučno tenološkog parka u Beogradu, gde su danas 54 kompanije i više od 560 stručnjaka, a sve to je po modelu inkubatora koji je razvio Mašinski fakultet, istakao je gradski menadžer. On je poručio da će Grad Beograd uređenjem platoa ispred Mašinskog fakulteta dati svoj doprinos proslavi jubileja 70-godišnjice Mašinskog fakulteta.

Ž. Tešić: Novi projektni ciklus važan za razvoj nauke

Prorektor za nauku, inovacije i transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu Živoslav Tešić podsetio je da Univerziet u Beogradu u svom sastavu ima 31 fakultet, 11 naučnih instituta, 11 naučnih centara, univerzitetsku biblioteku, sedam hiljada zaposlenih i 100 hiljada studenata.

Godinama se trudimo da UB bude nacionalni univerziet, međutim, vreme nas je pregazilo i mi smo danas internacionalni univerzitet, koji je na Šangajskoj listi rangiran među 300 najboljih univerziteta u svetu, naglasio je Tešić napominjući da to nije uspeh jednog ili dva fakuleta, nego svih fakulteta koji su u sastavu BU, među kojima značajno mesto zauzima upravo Mašinski fakultet.

Univerzitet je spreman i otvoren za promene koje nameću globalna kretanja u obrazovanju. S tim u vezi, nastavio je, novi projektni ciklus, koji se očekuje do kraja godine, je od izuzetne važnosti jer će omogućiti dalji razvoj obrazovanja i nauke u Srbiji, zaključio je Tešić.

Nagrade i pohvale za najbolje među najboljima

Svečana akademija bila prilika da se javnosti predstave najznačajniji rezultati, najbolji studenti MF i najuspešniji studentski projekti.

Prodekan za nastavu MF, prof. dr Ljubodrag Tanović uručio je pohvalnice i prigodne poklone studentu generacije Đorđu Petkoviću, master inženjeru mašinstva u oblasti termoenergetike, kao i najboljim studentima na osnovnim akademskim studijama – Milani Šumarac i Marku Vegu.

Gromkim aplauzom pozdravljen je veliki uspeh studenata brodogradnje MF, koji su na prestižnom Hidrokontest takmičenju u San Tropeu, u konkurenciji 22 studentska tima osvojili drugo i treće mesto u dve takmičačrske discipline. S velikim simpatijama pozdravljeni su i članovi tima „Drumska strela“ koji već sedam godina uspešno prdstavljaju BU i Srbiju na međunarodnim Formula student takmičenjima.

Svečanosti obeležavanja Dana MF prisustvovali su i dekani Mašinskih fakulteta iz Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kraljeva, Podgorice, Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Banja Luke, kao i i brojne druge ugledne zvanice iz zemlje i inostranstva.

Mašinski fakultet u Beogradu