Subota, 20. jul 2024.

Rast tržišta novih tehnologija za akumuliranje energije prema analizama istraživačke organizacije Bloomberg New Energy Finance veoma je sličan rastu tržišta solarnih elektrana između 2010-2015. godine. Naime, predviđa se da će do 2030. skladišni kapaciteti biti veći šest puta, i to do 125 GW (305 GWh). Uz to, stručnjaci najavljuju da će ulaganje u tehnologije akumuliranja energije premašiti 103 milijarde dolara.

Proporcionalno će se investirati po regijama Azije i Pacifika, Evrope, Bliskog istoka, Afrike i Amerike, od čega bi SAD sa Kinom, Japanom, Indijom, Nemačkom, Australijom, Južnom Korejom i Velikom Britanijom činile 70 odsto ukupno instalisanih kapaciteta, objavio je Energy Storage News.
Početkom ove godine Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA) objavila je da se u svetu koristi oko 1 GW kapaciteta baterija za akumuliranje energije u elektroenergetskom sektoru, dok prognoze govore da bi do 2030. godine snaga baterija sa najsavremenijom tehnologijom mogla da dostigne 250 GW.