Utorak, 25. jun 2024.

Deseto eksperimentalno odeljenje Guglove krovne kompanije Alfabet, na pragu je rešenja problema iskorišćenja i skladištenja energije dobijene iz obnovljivih izvora.
U najavi primene novih tehnologija za akumuliranje i distribuciju elekrične energije, naučnici navode podatak da je u Kaliforniji samo u toku ove godine izgubljeno 300 gW energije koja nije iskorišćena, a nastala je od vetra i sunca.

Eksperti iz Aflabeta su napravili program Malta koji za akumulaciju energije koristi skladišta u kojima je mešavina soli i antifriza. Dva rezervoara se napune solju, a druga dva antifrizom, posle čega sledi pretvaranje energije iz vetroparka u hladan i topao vazduh.
Toplina zagreva so, a haldan vazduh hladi rezervoare sa antifrizom. U narednoj fazi se ceo postupak preokreće i dodirom toplog i hladnog vazduha nastaje vetar koji pokreće turbinu čime kreće proizvodnja "nove" električne energije.
U najavi novog zanimljivog projekta Alfabeta, ne navodi se vreme kada će se završiti istraživanja i kada se očekuje masovna eksploatacija nove tehnologije.