Nedelja, 10. decembar 2023.

Hrvatske i slovenačke energetske agencije, njih ukupno 12 složile su se da im je jedan od prioriteta uspostavljanje prekogranične saradnje na energetskim projektima za koje se novac može povući iz evropskih fondova, i sa tom inicijativom upoznati su hrvatska i slovenačka vlada i Evropskoj komisiji.
Kako navodi portal Croenergo, u fokusu su projekti OIE i energetske efikasnosti, za koje se traži više prostora u Programu prekogranične saradnje. Inače, saradnja u tom programu je pod svojevrsnom blokadom, a zadnji konkurs je raspisan samo za projekte iz kulturne baštine i turizma.

Energetske agencije Hrvatske i Slovenije, u kojima je zaposleno 120 stručnjaka, do sada su zajednički sprovele investicione projekte vredne 200 miliona evra, a procene su da se saradnjom mogu postići uštede veće od 30 odsto.

Iza ove inicijative sa hrvatske strane potpisuje se REGEA, koja je osigurala više od 400 miliona kuna (53,3 miliona evra) bespovratnih sredstava iz EU, a realizovani projekti ukupno su vredni blizu milijardu kuna (133,3 miliona evra).