Četvrtak, 30. maj 2024.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban potvrdili su u ponedjeljak kako će izgradnja nove mađarske nuklearne elektrane "Paks 2" započeti u januaru 2018. godine. "Izgradnja nove nuklearne elektrane 'Paks 2' može da počne u januaru i sada je ništa ne može zaustaviti", izjavio je mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Szijjarto nakon sastanka Putina i Orbana. Putin i Orban su prisustvovali prvom danu Svetskog prvenstva u džudou 2017. koje je u Budimpešti počelo u ponedjeljak. Dvojica čelnika su se sastali na džudo takmičenjima i raspravljali o tekućim bilateralnim pitanjima, poput izgradnje nove nuklearne elektrane i drugim temama.
Ukupni troškovi izgradnje nuklearne elektrane biće oko 12 milijardi američkih dolara od čega će mađarski ptivrednici ugovoriti poslove od 5 milijardi dolara, izjavio je mađarski ministar inostranih poslova.

Mađarska opozicija je krititikovala ovaj projekt zbog nedostatka transparentnosti, ali je nova elektrana prošla procenu Evropske komisije dobivši sve dozvole početkom ove godine. Projekt treba da bude završen 2023. godine.