Nedelja, 10. decembar 2023.

Autonomni autobus od 2018. u bečkoj četvrti Aspern.

Pored metroa, tramvaja i autobusa, Beč bi u javni prevoz uskoro trebao da uključi i prvu autobusku liniju na kojoj će saobraćati autobusi bez vozača. Projekt finansira Austrijsko ministarstvo saobraćaja, a nosilac je bečko preduzeće za javni prevoz „Wiener Linien“.

U projekt su uključeni i Austrijski tehnološki institut „AIT“ (Austrian Institute of Technologie), Odbora za bezbednost u saobraćaju „KFV“ („Kuratorium für Verkehrssicherheit“), Organizacija za kontrolu kvalitete „TÜV Austria“, Siemens AG Austrija i francuski proizvođač autobusa „Navya“.

Cilj projekta je da u novoizgrađenu bečku gradsku četvrt Aspern bude uvedena putnička linija sa autobusima bez vozača koja može da funkcioniše u realnim uslovima – sa redovnim autobuskim stanicama, redom vožnje i građanima putnicima.

Testiranje autonomnog mini-busa „Navya Arma“ sa električnim pogonom već je počelo, a veliki broj partnera na projektu potvrđuje svu kompleksnost projekta.

Razvoj senzorske tehnologije je pri tome podjednako važan koliko i samo prihvatanje ovakvog načina transporta od strane putnika, kao i pravni okvir i sigurnost primenjne tehnologije.

„Razvijamo rešenja za sigurnu interakciju između putnika i autobusa. Želimo da autobus „naučimo“ da prepozna i osobe i objekte“, izjavio je Wolfgang Ponweiser sa Austrijskog tehnološkog instituta.

Projekt počinje ovog leta 2017. godine, a predviđena je da nova autobuska linija sa dva mini-busa sa po jedanaest osoba u Beču počne da saobraća 2018. godine.