Subota, 20. jul 2024.

DW EKSKLUZIVNO

Egzoskeleti Jošijukija Sankaja omogućavaju paralizovanim ljudima da hodaju i pomažu kod najtežih poslova. Ali, za razliku od Japanaca, mnogi zapadnjaci vide robote kao pretnju. Zvezda robotike u razgovoru za DW.

U Japanu skoro svi znaju za profesora Jošijukija Sankaja (60), blago egzaltiranog pronalazača „robotskih odela“. Visoki naučnik bujne kose redovno predstavlja svoj futuristički egzoskelet na teelviziji. A kada Japan želi da pokaže svoje inovacije, na samitu G-7 ili prilikom posete visokih zvaničnika, predstavlja njegove robotske pantalone koje omogućavaju hodanje paraplegičarima, pacijentima koji su preživeli moždani udar ili starijim osobama sa invaliditetom.

Pored pomagala za hodanje, pionir kibernetike je izmislio aparat za kukove koji pomaže pri podizanju tereta. Osoba može da podigne pet puta teži teret nego bez odela, a koristi se kako kod nege starijih, tako i u žetvi ili prilikom građevinskih radova.

„Ja, robot“

Robotske pantalone HAL (Hybrid Assistive Limb ili hibridni pomoćni ekstremiteti) se koriste u mnogim bolnicama. Profesorova kompanija Cyberdyne ih iznajmljuje za oko 700 evra mesečno. Pacijenti oboleli od demencije takođe koriste komunikacijske robote. Problem sve starije populacije u Japanu ne žele da rešavaju imigracijom stranih radnika, kao recimo u Nemačkoj, već tehnički – robotima.

Egzoskeleti se u Evropi koriste relativno retko, na primer tokom vežbi u centrima za rehabilitaciju. Profesor Sankaj kaže da tu ima još mnogo potencijala. „Da, interesovanje je veliko, ali nažalost i skepsa“, kaže on u intervjuu za DW. I on se često pitao zašto su Japanci mnogo otvoreniji za robote.

Kada je išao u treći razred, početkom šezdesetih, pročitao je knjigu „Ja, robot“ Isaka Asimova i odmah je znao da hoće da postane naučnik i gradi robote. „Oduvek sam želeo da pomognem ljudima. Želelo sam da izmislim nešto što je korisno zato što volim ljude. Kad vidim kako pacijent posle moždanog udara ili dete paraplegičar odjednom može da hoda, to je za mene uvek neopisivi osećaj sreće!“

Naravno, profesor Sankaj je odavno jedan od najbogatijih Japanaca svih vremena. Akcije njegove kompanije Cyberdyne su bile i ostale među najboljim hartijama od vrednosti. Ali samouvereni milijarder ne želi da se povuče i u budućnosti ne vidi samo nova tržišta, već i mnogo novih načina da egzoskeletima pomogne ljudima.

Ceo tekst - Dojče vele