Utorak, 25. jun 2024.

Svet je na pragu Industrije 4.0. Posle Nemačke i SAD, Australija, Japan, Južna Koreja, Kina, i mnoge druge zemlje donose svoje platforme tehnološkog i industrijskog razvoja zasnovanog na tzv. internet of things. To podrazumeva potpunu digitalizaciju i automatizaciju proizvodnje, odnosno umrežavanje pametnih digitalnih uređaja s proizvodima, mašinama, alatima, robotima i ljudima… Industrija 4.0 uvodi „pametne fabrike“, gde autonomni sajber-fizički sistemi nadledaju fizičke procese i donose odluke, a krajnji cilj je povećanje produktivnosti i efikasnosti, a samim tim i konkurentnosti na globalnom tržištu.

Prvobitno usmeren na industriju, ovaj koncept se proširio i na druge sfere društva. Sve je izraženija transformacija tržišta rada, gde ubrzano dolazi da nastanka novih poslova i zanimanja. To otvara pitanje šta Industrija 4.0 donosi u oblast obrazovanja i naučnoistraživačkog rada .

O ovom, ali i drugim izazovima Četvrte tehnološke revolucije, govorili su prof. dr Aleksandar Subić sa Swinburne University of Technology u Australiji i prof. dr Goran Putnik sa University of Minho u Portugaliji. Obojica su nekadašnji studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu, gde su nakon doktorskih studija započeli svoju profesionalnu karijeru. U razgovoru sa kolegama na MF, izneli su iskustva zemalja u kojima sada rade i ukazali na najvažnije elemente Industrije 4.0 i platformi tehnološkog i industrijskog razvoja u kojem obrazovanje ima istaknuto mesto.

Pozdravljajući goste, dekan MF, prof. dr Radivoje Mitrović je ukazao da se svet ubrzano menja i da samo oni koju su spremni da učestvuju u tom procesu imaju šansu da se dalje razvijaju. Zato je važno da razmenimo iskustva i vidimo gde se u tom svetu brzih promena nalazi obrazovanje u Srbiji i da li su odgovori Mašinskog fakulteta na te promene u duhu nadolazećeg vremena, rekao je prof. Mitrović.

Kompletna informacija - Mašinski fakulet Beograd