Subota, 20. jul 2024.

Mašinski fakultet u Beogradu podržao je Fluo Generator – novi projekat Societe General banke čiji je cilj da se kroz partnerstvo sa fakultetima podstakne i podrži inovativnost i preduzetništvo studenata i na taj način pomogne dalji razvoj društveno odgovornog poslovanja (CSR) i biznis ideja u Srbiji.

Fluo Generator fakultetima otvara prostor da se promovišu i pozicioniraju kao visokoškolske ustanove koje podstiču i inovacije i preduzetničkih duh, proširuju bazu budućih talenata, a studenti mogu da izrađuju i razvijaju sopstvene inovativne projekte i što je najvažnije da se povežu sa investitorima, rečeno je, između ostalog na stastanku Uprave MF sa predstavnicma Societe General banke.

Ova ideja je nastavak prošlogodišnjeg Generator projekta koji je okupio više od hiljadu predloga za inovativna i održiva rešenja u privredi, a 40 najinteresantnijih ušlo je u trku za nagradu za najbolju inovaciju u privredi. Sada želimo da dođemo do što većeg broja originalnih ideja i inovacija otvorenog tipa, koje su rezultat studentskih promišljanja, a najbolje ćemo medijski promovisati i predstaviti potencijalnim investitorima, rekao je Saša Radović, regionalni menadžer Societe General banke za rad sa stanovništvom. Radović je pozvao studente svih modula na MF da što pre definišu svoje inovativne ideje, oforme timove i prijave se za učešće u ovom projektu.

Veoma je važno da shvatimo da inovacijama život činimo smislenijim i stalnim investiranjem unapređujemo, poručio je dekan MF, prof. dr Radivoje Mitrović. Zato treba, dodao je on, stalno podsticati kreativnost, pre svega, kod studenata, budućih mašinskih inženjera, koji će tokom profesionalne karijere morati da budu spremni da rešavaju svaki inženjerski izazov koji donosi novo vreme, a ne da čekaju da ga neko drugi reši. U tom smislu ovaj projekat svakako je podsticaj generisanja kreativnosti i u skladu je sa aktivnostima Mašinskog fakulteta na unapređenju kvaliteta nastave, naučnoistraživačkog rada, saradnje sa privredom i međunarodne naučne saradnje, zaključio je Dekan MF.

Tokom sastanka bilo je reči i o eventualnoj podršci Societe Generale banke timu “Drumska strela” koji već 7 godina veoma uspešno učestvuje u svetski poznatom takmičenju Formula Student, a koji je postao brend ne samo MF i Univerziteta u Beograd, nego i cele Srbije. Učesnici sastanka su se saglasili da bi finansijska donacija banke bila samo jednokratna pomoć projektu i da bi bilo mnogo svrishodnije kada bi se kroz stipendiranje studenata obezbedilo stalno finansiranje. S tim u vezi, iznet je i predlog da Societe Generale banka u narednom periodu svojim uticajem među klijentima iz privrede privuče potencijalne investitore projekta “Drumska strela”. To smo već radili i otvoreni smo za tu priču, rekao je generalni menadžer Societe Generale banke za saradnju sa stanovništvom Saša Radović.

Pored gospodina Saše Radovića i Dekana MF, sastanku su prisustvovali i prodekan za nastavu MF prof. dr Ljubodrag Tanović, prodekan za naučnoistraživački rad MF, prof. dr Dragoslava Stojiljković, mentor tima “Drumska strela”, prof. dr Marko Miloš, menadžeri ekspozitura Societe General banke Krunska i Tašmajdan, gospođe Maja Petrović i Olivera Janković, vođa tima “Drumska strela” Miljana Stojanović, student prodekan MF Miloš Đoković i predstavnik Studentskog parlamenta MF Ljubomir Simeunović.

Mašinski fakultet Beograd