Nedelja, 10. decembar 2023.

Veliki Solarni park u UAE obezbeđuje 700 MW koncentrovane solarne energije

Uprava za električnu energiju i vodu u Dubaiju (DEWA - Dubai Electricity & Water Authority) tokom vikenda je odobrila četvrtu fazu Solarnog parka Muhameda bin Rašida Al Maktuma, koji se nalazi južno od Dubaija, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Projekat koncentrovane solarne energije (CSP - Concentrated Solar Power) dodeljen je konzorcijumu koji uključuje ACWA Power iz Saudijske Arabije i Šangaj Elektrik iz Kine, saopštava DEWA, dodajući da konzorcijum nudi najniže cene električne energije od 0.73$ po kilovatu.

"Naš fokus na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora je doveo do pada cena širom sveta i smanjio je cenu solarne energije u Evropi i na Bliskom Istoku. Ovo je očigledno danas kada smo dobili najniže troškove CSP projekta na svetu", rekao je Saed Muhamed Al Tayer, izvršni direktor DEWA.

Prema najavama DEWA, projekat će imati najviši solarni toranj na svetu, visine 260 metara koji će biti pušten u rad 2020. godine.

Solarni park Muhameda bin Rašida Al Maktuma ce generisati 1000 MW do 2020. godine, odnosno 5000 MW do 2030. godine.
Prva faza ovog projekta od 13 MW postala je operativna tokom 2013. godine, a druga faza od 200 MW počela početkom ove godine. Treća faza od 300 MW će biti završena do 2020. godine.

Renewable Energy World