Nedelja, 10. decembar 2023.

Grad Požarevac će biti vodeći po pitanju alternativne energije, najavio je dr Igor Marić, predsednik Saveza inženjera i tehničara Srbije na Skupštini toga društva koja je u varoši pod Čačalicom po prvi put održana van Beograda.

Naime, prema rečima dr Marića, ovde je u planu gradnja vetroparka od 30 megavata i solarna elektrane od pet megavata. Postoji i projekat gradnje solarne elektrane na srednjem kostolačkom ostrvu od čak 96 megavata kao i studija o izgradnju vetroparka od 350 megavata. Kraj poznat po energetici i prehrambenoj industriji ima perspektivu i ubuduće, rečeno je na ovoj Skupštini.

Inače, u organizaciji SDIT Grada Požarevca , u maloj sali Centra za kulturu, održan je i Peti sajam energetske efikasnosti i obnovljivih izvori energije. Generalni pokrovitelj, kao i prethodnih godina, bio je Grad Požarevac.

Ovogodišnjem naučnom skupu prisustvovalo je oko 70 stručnjaka iz više mesta sa područja Braničevskog upravnog okruga, iz Požarevca, Smedereva, Kragujevca, Leskovca, Velike Plane, Smederevske Palanke, Beograda...

- Požarevačka podružnica Srpskog Saveza inženjera i tehničara jeste organizacija koja u svojim redovima okuplja vrhunske stručnjake, koji su svoju umešnost i znanje pokazali van našeg grada i Okruga, rekao je pozdravljajući goste u Svečanoj Sali gradskog zdanja, predsednik Skupštine grada Bojan Ilić. - Trenutak kada su nas obavestili da Savez inženjera i tehničara Srbije želi da u našem gradu održi svoju Skupštinu, za nas je značio kao važan u našim naporima da struku iz svih oblasti promovišemo kao osnovu napretka Požarevca. Podatak da se Skupština SDIT Srbije prvi put organizuje van Beograda je, po Ilićevim rečima, velika čast požarevačkom Savezu kao i svim građanima Požarevca.

Danas