Nedelja, 10. decembar 2023.

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je danas (utorak 24. oktobar) da je za Srbiju projekat izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom jedan od prioriteta i najznačajniji zajednički projekat koji ce EU, preko IPA fondova, podržati sa skoro 50 miliona evra.

„Mi smo se izborili za daleko veće učešće EU kroz IPA za 2017. godinu i u decembru očekuejmo da to bude usvojeno - 49,6 miliona evra kao grant za podršku tom projektu koji je prepoznat kao projekt od zajedničkog interesa za EU”, rekao je Antić novinarima u pauzi 17. srpskog ekonomskog foruma.

Kako je rekao, taj projekat se u mandatu ove i prethodne vlade relazije u nivou najviših prioriteta.

„Pre nego što smo mi počeli time da se bavimo govorilo se o malom doprinosu EU za njegovu realizaciju. Pretpostavljam da je to bio ključni problem jer taj projekat zaslužuje daleko veću podršku i kad je srpska deonica u pitanju”, odgovorio je on na pitanje zašto se toliko dugo, gotovo 10 godina, čeka na taj projekat.

Kako je dodao, dva projekta su rangirana kao glavni prioriteti - interkonekcija Grčka-Bugarska i interkonekcija Bugarska -Srbija.

„Ta dva projekta moraju da se realizuju u nekoj dinamici sa realizacijom projekta južni gasni koridor i LNG terminali. U svakom drugom slučaju to bi bile samo cevi kroz koje ne bi imalo šta da poteče”, dodao je Antić.

Da bi projekat interkonekcije sa Bugarskom imao smisla bila su potreban dva elementa- da obezbedimo ozbiljnu finansijsku podršku kakvu su dobili Bugari - i mi smo se za to izborili i da se razvije projekat interkonekcije Grčka-Bugarska, zaključio je on.

Politika