Utorak, 25. jun 2024.

Pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade u četvrtak je održana svečana sednica povodom 70 godina rada Narodne tehnike Vojvodine, odnosno Saveza udruženja tehničke kulture Vojvodine.

Učesnike skupa, koji je održan u Skupštini Vojvodine, pozdravio je pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, koji je istakao da Pokrajinska vlada prepoznaje usku korelaciju između pronalazaka, nauke, znanja i celokupnog razvoja jednog društva, pogotovu u ekonomskom i privrednom smislu.

Govoreći o povezanosti između broja pronalazaka i bruto domaćeg proizvoda, od najrazvijenijih do manje razvijenih zemalja, Grbić je izneo podatak da Južna Koreja ima preko 10.500 pronalazaka, Japan preko 7000, Nemačka 2.500 , dok grupa razvijenih zemalja poput Švajcarske, Švedske i Danske ima između 1500 do 2000 pronalazaka.

Takođe, ako se uporedi broj pronalazaka na milion stanovnika, i tu je Južna Koreja vodeća, sa 3000 pronalazaka, Japan ima 2500 pronalazaka, Švajcarska, Švedska i Danska imaju od 500 do 800, dok je u Srbiji ta brojka veoma niska, i iznosi svega 39 pronalazaka .

Grbić je dalje naveo da je Evropska unija kroz strategiju Evropa 2020, koja je zalaže za pametan održivi razvoj, potražila odgovor za brzorastuću ekonomiju Istočne Azije. On je naveo i da će usvojena Lisabonska strategija doprineti tome da zemlje EU u fokus stave znanje, nauku i inovacije, u cilju ukupnog razvoja.

Prof. dr Miodrag Temerinac, predsednik Saveza udruženja tehničke kulture Vojvodine, naglasio je da pored toga što se proslavlja sedam decenija rada Narodne tehnike Vojvodine, današnji skup je istovremeno i prilika da se da impuls za revitalizaciju ovog udruženja, jer je tehnička kultura važan aspekt u savremenom društvu.

www.vojvodina.gov.rs