Utorak, 25. jun 2024.

Struja skuplja od 1. oktobra 2017.

Elektroprivreda Srbije je, nakon analize sa ekspertskim timom Svetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije, uputila zahtev Agenciji za energetiku Republike Srbije (AERS), za korekciju cene električne energije, u iznosu od 2 odsto.

To predstavlјa usklađivanje cene samo za deo inflatornog kretanja, što je posledica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvarila Elektroprivreda Srbije, zašta je dobijena pozitivna ocena i saglasnost međunarodnih finansijskih institucija.

Reč je o do sada, najnižem povećanju cene električne energije u Srbiji i ono će se na prosečnog potrošača odraziti uvećanjem mesečnog računa u iznosu od 68 dinara.

I pored toga, Srbija ostaje država sa ubedlјivo najnižom cenom električne energije u Evropi, daleko ispod cena u regionu: struja je kod nas jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.

Vlada Republike Srbije će nastaviti da vodi odgovornu socijalnu politiku kroz sistem podrške energetski ugroženim kupcima, zašta je u budžetu Ministarstva rudarstva i energetike obezbeđeno milijardu i 150 miliona dinara, na godišnjem nivou. Na taj način, 70 350 domaćinstava u Srbiji ima pomoć u iznosu od besplatnih 120 do 250 KWh električne energije mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Ukoliko Agencija za energetiku Republike Srbije usvoji zahtev EPS-a, nove cene električne energije važiće od 01.oktobra 2017.godine.

 

Služba za informisanje EPS-a 

30.08.2017.

САГЛАСНОСТ НА ОДЛУКУ О НОВИМ ЦЕНАМА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ ЗА ГАРАНТОВАНО СНАБДЕВАЊЕ
БЕОГРАД, 31. август 2017.
Савет Агенције за енергетику Републике Србије је на седници одржаној 31. августа 2017. дао сагласност на Одлуку о регулисаној цени електричне енергије за гарантовано снабдевање коју је донео в.д. директора Јавног предузећа Електропривреда Србије. Овом одлуком сe цене електричне енергије за домаћинства и мале купце повећавajу просечно за 2% од 01. октобра 2017. године.