Subota, 20. jul 2024.

SRBIJA neće imati problema sa snabdevanjem gasom. Tako zvuče vesti iz Atine. Kako "Novosti" ekskluzivno saznaju, Grčka je ponudila Srbiji da učestvuje u izgradnji i bude vlasnik dela budućeg terminala za tečni prirodni gas (TPG) - poznat po engleskoj skraćenici LPG (liquified natural gas) - koji će se graditi u grčkoj luci Aleksandropolis, 14,5 kilometara udaljenoj od delte Marice, samo 30 kilometara od granice s Turskom i oko 300 kilometara od Soluna.

Grci nude da Srbija bude vlasnik 20 odsto terminala, koliko bi imali i DEPA (Grčka gasna kompanija) i BEH (Bugarski energetski holding), dok bi ostatak dobile privatne kompanije.

Srbija bi mogla da računa na povlačenje sredstava iz evropskih grantova, dakle bespovratnih finansijskih sredstava, jer se taj projekat podudara sa zaključcima Evropskog projekta o zajedničkim interesima (PCI - EC Regulation 347/2013), što je jedan od prioriteta razvoja energetskog infrastrukturnog projekta EU koji je već ranije usaglašen sa Grčkom i Bugarskom. Taj projekat bi omogućio novi pravac snabdevanja Evrope ovim izuzetnim energentom.

TPG bi se do luke Aleksandropolis dopremao brodovima, zatim transportovao do 17,6 kilometara udaljenog terminala, gde bi se prevodio u gasovito stanje i tako transportovao dalje. Predviđeno je da kapacitet skladišta bude 170.000 kubnih metara s godišnjim protokom od čak 6,1 milijardu kubnih metara gasa.

Od tog terminala gasovod vodi do grčkog Komotinija, odakle kreću cevi do bugarske Stare Zagore, a odatle do Dimitrovgrada, i dalje do Niša u Srbiji, gde bismo mi izgradili naš terminal.

Evropska unija je već reagovala, i za projekat i izgradnju našeg gasovoda je povećala finansijska sredstva iz svojih grantova sa 14 na 49,6 miliona evra.

U evropskom projektu jasno piše da je plan da gas tako dopremljen u Aleksandropolis ide i za Rumuniju, Mađarsku, sve do Ukrajine, a jasno je da bi te količine gasa bile isporučivane preko Srbije, što bi imalo i popriličan finansijski efekat od transporta.
Srbija sa završetkom ovog projekta ne samo da bi imala veliki devizni priliv, već bi smanjila i zavisnost od postojećeg gasovoda koji ide preko Mađarske.

Prema projektu Evropske unije, ovaj gasovod bi trebalo da bude izgrađen do kraja 2019. godine.

ŠTA JE TEČNI PRIRODNI GAS

TEČNI prirodni ili tečni zemni gas se u prirodi nalazi u gasovitom stanju. Da bi se preveo u tečni, zbog lakšeg transporta, mora da se očisti od pojedinih elemenata i da se rashladi na - 163 stepena celzijusa, pri čemu je pritisak manji od 2,5 bara.

Pretvaranjem u tečnost, zapremina ovog gasa se smanjuje 614 puta. Posle nafte, sadrži najviše energije i ima najveću toplotnu moć.

Najveći proizvođači TPG su SAD, Iran, Irak, Rusija, Izrael, Katar, Azerbejdžan, Alžir...

Večernje novosti: www.novosti.rs
Foto: www.wikipedia.org