Subota, 20. jul 2024.

U Nacionalnom dispečerskom centru Elektromreže Srbije 21. decembra obeleženo je puštanje u rad novog, dvostrukog 400kV dalekovoda od Pančeva do granice sa Rumunijom. Reč je o prvoj sekciji prve faze Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, odnosno srpskoj deonici interkonektivnog dalekovoda između Srbije i Rumunije - od TS Pančevo do TS Rešica u Rumuniji. Izdavanju naloga iz dispečerske sale, nakon kojeg je dalekovod pušten u rad, prisustvovali su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

- Izgradnja ovog dalekovoda predstavljala je kapitalan poduhvat, u svakom smislu. Ovo je investicija koju je Evropska komisija označila kao projekat od posebnog panevropskog značaja, a Energetska zajednica odabrala kao projekat od najvišeg regionalnog interesa. Svesni značaja, dali smo svoj maksimum, tako da je na teritoriji Srbije, za trasu dalekovoda dugu 68 kilometara, u rekordnom roku, obezbeđena građevinska dozvola, rešeni su imovinsko-pravni odnosi, izvršene su pripremne radnje i podignuta su 203 stuba, a posao je završen tri meseca ranije nego što je planovima predviđeno – izjavila je tom prilikom direktorka EMS AD Jelena Matejić.
Vrednost ove deonice iznosila je 24,7 milona evra, dok ukupna vrednost izgradnje, zajedno sa neophodnim dodatnim radovima na elektroenergetskim objektima, iznosi više od 27 miliona evra. Celokupan projekat finansiran je sredstvima Elektromreže Srbije, a izvođači radova su domaće kompanije koje su projekat iznele na najbolji mogući način.
Ova investicija će značajno povećati prenosne kapacitete i pouzdanost prenosnog sistema Srbije i doprineti smanjenju gubitaka u prenosu električne energije. Ovaj dalekovod višestruko je značajan za elektroenergetski sistem Republike Srbije, otvoriće mogućnosti za priključenje novih vetroelektrana, a podići će i sigurnost evakuacije električne energije proizvedene u đerdapskoj i braničevskoj oblasti.

Elektromreža Srbije