Nedelja, 10. decembar 2023.

POČEO PROJEKAT ZA ODSUMPORAVANJE U TENT-U A

U Termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu počela je realizacija projekta za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT- A, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da će projekat biti završen u poslednjem kvartalu 2022. godine.

Projekat je vredan 167 miliona evra i u TENT-u A je održan uvodni sastanak povodom početka projekta, sa predstavnicima EPS-a i japanske kompanije Micubiši Hitači pauer sistem.

Domaće kompanije će učestvovati više od 50 odsto u realizaciji projekta.

Zahvalјujući tom projektu, emisije sumpor-dioksida biće smanjene devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je u skladu sa našim obavezama i evropskim direktivama.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je kazao da se sada u našem energetskom sektoru realizuju investicije u iznosu od oko tri milijarde evra, od čega su investicije EPS-a najveće i najvažnije.

Dodao je da je plan da već u narednih godinu do godinu i po dana, tekuće investicije u energetskom sektoru iznose između četiri i pet milijardi evra, što je dokaz da ćemo kao država biti dugoročno energetski stabilni.

Kompletna informacija >
Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije