Nedelja, 10. decembar 2023.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da Srbija može da očekuje snažnu podršku Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija na uspostavlјanju održivog sistema energetske efikasnosti.

Antić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Katarinom Maternovom, zamenikom direktora direktorata za proširenje EU, kazao da se pitanje energetske efikasnosti i finansiranje tih projekata mora staviti u jedan sistem, navodeći da nije reč o obavezi koju Srbija mora da ispuni, već prilici da se nešto dobro uradi za zemlјu.

Prvi prioritet nam je da ojačamo kapacitete i imamo tvining projekat sa nekom od zemalјa koja ima neophodna iskustva u toj oblasti. Očekujemo grant od 1,2 miliona evra za jačanje kapaciteta”, istakao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
Govoreći o uspostavlјanju održivog sistema finansiranja projekata, on je kazao da to ne može biti sistem u kome se “jedne godine iz budžeta daje recimo pet miliona evra, dobijemo grant od 10 milione evra, pa se to potroši” već, dodaje, mora da se napravi dugoročni sistem.

Naravno, mi očekujemo i grant bez ikakve dileme od 20 - 30 miliona evra za naš Fond za energetsku efikasnost”, rekao je Antić.
Ministar je ocenio da je sa Maternovom imao strateški sastanak kome su prisustvovali i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija Svetske banke, IFC-a, MMF-a, EBRD-a, a na kome je bilo reči o njihovoj podršci Srbiji i šansi kako da efikasnije koristi energiju.

Navodeći da Srbija treba do 2018. godine da smanji potrošnju energije u odnosu na 2009. godinu za devet odsto, Antić je rekao da se u velikoj meri u tome uspelo, ali je istakao da je to samo početak.

Prema njegovim rečima, energetski menadžeri lokalnih samouprava i svih većih potrošača treba da prepoznaju “crne tačke” gradova, opština i kompanija i da razvijaju projekte enegretske efikasnosti.

Na nivou lokalnih samoupra moramo da uđemo u sistem naplate toplotne energije prema utrošku”, istakao je ministar Antić. Maternova je kazala da danas nije bilo reči o uobičajenim temama kao što su interkonektori, diverzifikaciji već se, kaže, pričalo o najjeftinoj energiji koja se uopšte ne koristi.

Mislim da će Srbiji na putu ka EU to postati sve značajnija tema, jer može da dovede do velikih transformacija”, rekla je Maternova. Ona je kazala da 34 odsto ukupne energije potroše zgrade, bilo da je reč o privatnim ili javnim, navodeći da se toplotna energija u Srbiji plaća po kvadratu, a ne po utrošku, pa se potrošači ne brinu koliko troše, jer će na kraju platiti isto.

Ministarstvo rudarstva i energetike