Nedelja, 10. decembar 2023.

U Skupštini AP Vojvodine je od 16. do 17. novembra održanaa Međunarodna konferencija „Biomasa – potencijal za rast“, koju pokrajinski parlament organizuje u saradnji sa Skupštinom evropskih regija (AER) i Nacionalnom asocijacijom za biomasu (SERBIO).

Na konferenciji, kojom je moderator bila potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar, učesnike su pozdravili predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, dok je konferenciju otvorio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović.

Ministar Nedimović je rekao da je biomasa potpuno uobičajen izvor energije u 21. veku, ali da u Srbiji ne postoji dovoljno razvijena svest o tome, dodajući da neće biti lako omasoviti upotrebu biomase i da svi nosioci funkcija na lokalnom nivou moraju hrabro da uđu u taj posao.

„Postoji pravni okvir za to, mi imamo zakon koji se tiče javno-privatnog partnerstva. Ako imate dovoljno kapaciteta, uđite u to, jer to donosi dobit, ali istovremeno morate biti obazrivi sa izvorima energije“, poručio je ministar Nedimović naglašavajući da je jedna od najvećih prepreka nepostojanje organizovanog tržišta biomase, te da je to zadatak koji se u predstojećem periodu mora rešiti.

Zahvalivši se velikom broju gostiju iz zemlje i inostranstva na učešću, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je naglasio da je neupitno da nas očekuje stvarnost bez uglja i nafte, a da priprema za tu stvarnost podrazumeva, ne samo mapiranje potencijala biomase Vojvodine danas, nego formulisanje strategije kako postojeće resurse i potencijale prevesti u kvalitetan svakodnevni život.

„Čini se logičnim i podrazumevajućim da strategije korišćenja biomase moraju da posvete posebnu pažnju očuvanju resursa zemljišta, vode i vazduha kao i zaštiti životne sredine, sprečavanju zagađenja zemljišta i podzemnih voda. Ali kada strategije prevedemo u realni život, sudaramo se sa brojnim predrasudama i dilemama“, rekao je predsednik Pastor i dodao da nema svrhe investirati u stare obrasce ponašanja, nego u nove strategije koje će dati odgovor na pitanje gde želimo biti za nekoliko decenija.

Opširnije: Info - Skupština AP Vojvodine