Subota, 20. jul 2024.

U Kini je nedavno održan veliki međunarodni kongres grejanja, hlađenja i klimatizacije, zapravo energije koja se koristi u građevinarstvu. Organizator je bio Univerzitet Šandong iz grada Đinan. Tom prilikom je poznata izdavacka kuća „Elsevir” organizovala prijem povodom 40 godina izlaženja časopisa Energy&Buildings i odala priznanje srpskim naučnicima, prof. dr Mariji Todorović i prof. dr Branislavu Todoroviću, koji su dugo bili članovi izdavačkog odbora.

Sadašnji glavni urednik je u ime kompanije „Elsevir” uručio ugraviranu ploču sa imenom i prezimenom prof. dr Branislava Todorovića koji je predvodio časopis 30 godina (sve do 2016.). Počeo je sa zvanjem evropski urednik, a kasnije je postao glavni urednik. Posebno je istaknuto da je uticaj (impact factor), što je mera kvaliteta časopisa, sa 0,3 porastao na 4 (najviša ocena u pomenutoj naučnoj oblasti) za vreme dok ga je uređivao prof. dr Branislav Todorović. Zbop toga je istaknuti srpski naučnik proglašen za počasnog glavnog urednika, prvog kome je takvo zvanje „Elsevir” dodelio.

Istovremeno je naglasio da je prof. dr Marija Todorović kao član redakcionog odbora u značajnoj meri doprinela ugledu časopisa, recenzirajući radove i dajući stručne savete autorima.

Galaksija nova