Subota, 20. jul 2024.

OTP banka je prva banka u Hrvatskoj koja koristi sopstvene izvore energije. Nakon puštanja u pogon solarnih elektrana u Dubrovniku i Zadru, treća solarna elektrana u Puli je puštena u rad.

Ovih dana je u pogon puštena solarna elektrana na zgradi poslovnog centra OTP banke u Puli. Fotonaponski sastav snage 30 kW proizvodiće struju za potrebe lokalnih potrošača u zgradi – klimatizaciju, rasvetu, potrebe IT infrastrukture, liftove i ostalo. Planirana godišnja proizvodnja električne energije iznosi 40 MWh, a celokupna proizvodnja energije će biti potrošena za potrebe zgrade poslovnog centra. Ukupna vrednost instaliranog fotonaponskog sastava iznosi 51.000 evra, a sredstva za realizaciju projekta je u potpunosti obezbedila OTP banka.

„OTP banka je posvećena realizaciji projekata iz područja podsticaja razvoja obnovljivih izvora energije, što pokazuje i naša poslovna strategija u koju smo ugradili uvođenje mera smanjenja negativnog uticaja na okolinu. S obzirom na to da se značajni deo poslovanja banke ostvaruje uz obalu, odlučili smo se na korišćenje obnovljivih izvora energije iz sunčanih elektrana instaliranih na našim zgradama u „sunčanim“ gradovima. Puštanje u pogon treće, po snazi najjače, solarne elektrane u Puli pokazuje našu predanost ciljevima održivosti, očuvanju okoline, kao i dobrobiti zajednice u kojoj poslujemo“, izjavio je Balázs Békeffy, predsednik Uprave OTP banke.

Korišćenjem električne energije iz sopstvenih sunčanih elektrana, OTP banka u svojoj poslovnoj strategiji sprovodi i smernice Evropske unije o energetskoj efikasnosti, odnosno proizvodnji električne energije na mestu potrošnje. U proizvodnom portfoliu OTP banka nudi i Sunčane kredite za kojima je sve veća potražnja. U okviru svog programa Zeleno svetlo za okolnu, OTP banka na razne načine pokušava da smanji svoj uticaj na okolinu, implementirajući projekte energetske efikasnosti, kao i da unapredi sopstveni sistem za odvajanje otpada.

Ovo je treća solarna elektrana OTP banke. Elektrana na zgradi poslovnog centra u Dubrovniku, snage 25 kW, koristi se već preko dve godine. Ulaganje u dubrovačku elektranu iznosilo je 48.000 evra, za šta je OTP banka, takođe, samostalno obezbedila sredstva. U juču prošle godine puštena je u pogon druga solarna elektrana na upravnoj zgradi OTP banke u Zadru. Taj je fotonaponski sistem snage 21 kW realizovan ugovorom o zajedničkom finansiranju projekta podsticanja obnovljivih izvora energije korišćenjem subvencioniranih sredstava Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost. Ukupna vrednost tog projekta iznosila je 41.500 evra, od čega je Fond finansirao 40 odsto opravdanih troškova, odnosno oko 13.000 evra.

OTP Banka Hrvatska